Tosca (Puccini)

közvetítés időpontja: 2018. 01. 27.

  • Rendező: Sir David McVicar
  • Fővilágosító: Andris Nelsons
  • Díszlet: John Macfarlane
  • Jelmez: John Macfarlane
  • Fővilágosító: David Finn min
  • Szereplők: Kristine Opolais (Tosca), Jonas Kaufmann (Cavaradossi), Bryn Terfel (Scarpia), Patrick Carfizzi (Sekrestyés)

A hírhedt Angyalvár börtönéből megszökik egy politikai fogoly, Angelotti. A templomba, ahová bemenekül, összetalálkozik Cavaradossi festővel, régi barátjával és harcostársával aki, felajánlja neki házát és a kútjában lévő rejtekhelyet.  Azonban ekkor Tosca érkezik a helyszínre. Féltékenyen, gyanakodva vitába keveredik a festővel, mert hangokat hallott és most nem talál itt senkit. Feltételezi, hogy nő van a dologban. Cavaradossinak azonban sikerül szerelmét meggyőznie ártatlanságáról és kéri, a lányt hagyja, had dolgozzon tovább a megkezdett bűnbánó Magdolna festményén.

Tosca alighogy elhagyja a templomot, megérkezik az Angelottit üldöző Scarpia az embereivel.

Az árulkodó nyomokat, miszerint ott járt a szökött rab, a festőnek még nem sikerült elrejtenie, ezért a rendőrfőnök lefogatja Cavaradossit és elhurcoltatja a Farnese palotába. Scarpia már régen szemet vetett Toscára és most itt látja az alkalmat, hogy a festőt, vetélytársát „kiüsse a nyeregből”, ezért a lányt is a Farnese palotába hivatja, miközben megkezdi Cavaradossi kínvallatását, hogy bevallja, hol rejtőzködik Angelotti. A megérkező Tosca, hallja kedvesének jaj kiáltásait. A lány kérésére a festőt rövid időre hozzá engedik. Ekkor suttogja fülébe, hogy ne mondja semmiképpen Angelotti rejtekhelyét, aki a házában bujkál. Aztán ismét elszakítják egymástól a szerelmeseket és tovább folytatódik a kínzás.

Báró Scarpia ajánlatot tesz Toscának, ha elárulja a szökevény rejtekét továbbá, lemond szerelméről és neki Scarpiának adja kezét, akkor nem kínozza tovább kedvesét. Tosca nem bírja elviselni a kínzókamrából kiszűrődő jajkiáltásokat, ezért megtörve igent mond a bárónak. A rendőrfőnök átviteti Cavaradossit az Angyalvárba, a kivégzés helyszínére. Scarpia megígéri a lánynak, hogy ne keltsenek gyanút, csak vaktölténnyel „játsszák el” a kivégzést. Megnyugtatásul, menlevelet  ír Toscának és az ővele utazó kísérőnek.  Miután átadja az életet jelentő úti levelet a lánynak, átakarja őt ölelni, de ekkor Tosca egy késsel leszúrja a rendőrfőnököt, aki azonnal meghal.

A hajnali kivégzéskor azonban kiderül, őt is becsapták. A sortűz után Cavaradossi holtan esik össze. Fájdalmában, Tosca az Angyalvár tetejéről, a mélybe veti magát.

 

 

 

 

 

Jegyfoglalás:

Már nem lehet jegyet foglalni